Specialista na WEB
od 1999

Co je to Joomla!

Joomla 3D Vertical logo light background enJoomla je slovo pocházející z arabštiny a znamená to buď „shluk slov, které dávají smysl“ nebo „dohromady“. Slovo se často používá ve významu „součet“ nebo „suma“ tak, jak je znáte z různých obchodních tabulek apod. Na domovské stránce projektu sice najdete, že Joomla je slovo pocházející ze svahilštiny, ale není to tak úplně pravda. Svahilština je totiž dialektem arabštiny, kdy 95 % slov je plně arabských. Pro spoustu z nás je také důležité, jak toto slovo vyslovovat. Vězte, že výslovnost je [džumlá]. Toto slovo bylo jako jméno zvoleno poté, co vznikl tento projekt, a má vyjadřovat společný zájem mnoha lidí vytvořit dobrou věc a podílet se na společném úspěchu.

V našem kontextu je však Joomla! vyspělým CMS (redakční systém), který je nabízen v mnoha světových jazycích včetně češtiny. Joomla! však není úplně původní projekt. Vznikla na základě projektu Mambo. V srpnu roku 2005 však došlo k neshodám mezi vlastníky autorských práv projektu Mambo a celý vývojářský tým se rozhodl založit si svůj vlastní projekt, který dostal jméno Joomla!. V roce 2006 platí, že Mambo je v 95 % kompatibilní s Joomlou, ale v budoucnosti to bude patrně jiné.

Co je to CMS?

CMS je zkratka z anglických slov „Content Management System“, což v doslovném překladu zní „Systém pro správu obsahu“. Obvyklejší asi je používat český termín „Redakční systém“. Redakční systém je program, který vám umožní jednoduše vytvářet obsah vašich stránek bez toho, aniž byste se museli zabývat nějakým složitým nastavováním vzhledu. Vzhled si vyberete pomocí tzv. šablony a do této šablony je potom „napuštěn“ vámi vytvořený obsah (články, obrázky apod.) Změna vzhledu webového sídla poté spočívá ve výměně šablony, na obsah následně nemusíte sáhnout, je přizpůsoben novému vzhledu automaticky. Redakční systém je potom určen také začátečníkům, neboť vkládání obsahu se podobá práci s textovým editorem, což lze v dnešní době považovat za nutné minimum každého uživatele osobního počítače. S redakčním systémem také nejste vázáni na konkrétní operační systém, vše se ovládá pomocí standardního internetového prohlížeče. Některé systémy podporují české prostředí, jiné ne. Joomla! samozřejmě podporuje používání českého prostředí, ale také možnost vkládat obsah článků v češtině, případně vytvářet obsah webuve více jazycích (pomocí dodatečných modulů).

Joomla! je podle výsledků každoroční ankety nejlepší open source redakční systém na světě (Content Management System – CMS). Tento systém je open source (v překladu – otevřený zdroj), což znamená, že každý může nejen nahlédnout do zdrojového kódu, ale také ho měnit a upravovat podle svých potřeb.

Proto je tento systém zdarma ke stažení a zdarma je také velké množství rozšiřujících komponent.

Díky tomu je možné vytvořit za zlomek ceny www stránky, za které by si renomované firmy řekly i několik stovek tisíc korun.

Joomla! v akci

Joomla! je pro svoji jednoduchost a uživatelskou příjemnost používána na celém světě a umožní vám vytvořit vše od těch nejjednodušších osobních webových stránek až po komplexní aplikace.

Možná se ptáte: „Proč jsem o Joomla ještě neslyšel(a), když je tak dobrá?“ Důvodem je, že Joomla! není komerční produkt, a tudíž nemá vlastní prostředky na reklamu. Její největší reklamou je kvalita, která vede k nebývale masovému rozšíření. Před 4 lety byl v Čechách na Mambo (původní název Joomla – viz historie) postaven jeden web. Dnes jich jsou jen v Čechách už tisíce.

Zde je jen několik možností užití:

  • společenské stránky nebo portály
  • online obchody
  • malé podnikové stránky
  • neziskové a organizační stránky
  • vládní aplikace
  • společenské intranety a extranety
  • školní weby
  • osobní a rodinné stránky
  • základna komunity portálu
  • časopisy nebo noviny
  • možnosti jsou bez hranic

Jednou z dalších velkých výhod Joomla! je její systém přizpůsobování vzhledu neboli grafiky. Používá tzv. šablonovací systém, kdy se vytvoří jakoby jedna stránka, která je grafickým vzorem pro stránky další, přejímající design z té první. Díky tomu se oddělí data od designu a není složité design bleskově upravovat na všech stránkách webu. Joomla! má v tomto ještě jednu výhodu – funkci, která umožňuje každé stránce nebo skupině stránek přidělit různý design. Pravda, toto rozšíření jsme použili dohromady na cca dvou webech.

Zajímavý článek o Joomle je též na: www.helpmark.cz/navody/navody-joomla/uvod-joomla/324-co-je-to-joomla

a můžete pokračovat: Redakční systém Joomla!, Školení v administraci redakčního systému Joomla!.

Články ze stejné kategorie (Blog): Důvěryhodný e-shop »
Možná již nyní máte dostatek informací a mohla by se vám hodit „rychlá tlačítka“:
Pokud jste zvídavější, pokračujte dále ... kompletní menu nebo na Úvodní stranu