Specialista na WEB
od 1999

Joomla! 5 – výhody a možnosti přechodu

Zobrazuje se vám v administraci hláška: „Podpora pro vaši verzi Joomla! 3.10 skončila. Migrujte na Joomla! 4 co nejdříve." ? Nemusíte se toho hned příliš obávat, protože Joomla! web bude fungovat dále. Vývojáři „pouze“ upozorňují, že pro starou řadu CMS Joomla! 3 už nedělají tzv. záplaty (bezpečnostní aktualizace). V ideálním případě byste na nepodporované Joomle mohli fungovat ještě několik let, pokud ji máte dostatečně zajištěnou proti spammerům a hackerům. Ale je opravdu dobré začít zvažovat přechod na Joomla! 4, respektive verzi 5, která se stala dostupnou už od léta 2021 (resp. podzimu 2023). Tento proces by s sebou měl přinést i zamyšlení ohledně redesignu webových stránek, přidání nějakých funkčností nebo celkové inovace webu.

Proti všem zvyklostem byla vydána nová hlavní verze Joomla! 5.0 s pouze dvouletým odstupem (17. 10. 2023) od dlouho očekávané hlavní verze Joomla! 4.0 – uveřejněné spolu s poslední hlavní verzí předchozí řady Joomla! 3.10 (která má být mostem mezi dvěma hlavními sériemi) 17. 8. 2021 (viz náš článek: Joomla! 4.0 a Joomla! 3.10 jsou tu!), přičemž nejnovější překlenovací verze Joomla! 4.4.4 a stabilní verze Joomla! 5.1.0 byly oznámeny 16. 4. 2024. Postup migrace Joomla! z verze 3.10 na 4.x je naznačen níže v tomto článku.

Výhody a funkce Joomla! 5

Mezi další možnosti přinášené nejnovější hlavní verzí patří:

  • zdokonalený tmavý režim nejen pro uživatele, ale i pro správce systému = lepší uživatelské prostředí
  • efektivnější práce s mezipamětí = vyšší rychlost
  • automatické generování dat formátu Schema.org = zlepšení optimalizace pro vyhledávače
  • využití automatické optimalizace zdrojového kódu pomocí PHP CS Fixer = zvýšení rychlosti
  • vylepšená kompatibilita s PHP 8+ a aktualizace Bootstrap na poslední verzi 5.3.2, Fontawesome 6.4, Codemirror 6 i aktualizovaná knihovna Webauthn = Joomla! jako moderní CMS
  • podpora formátu AVIF ve správci médií
  • velký důraz na čistotu kódu; přechod ze starších API rozhraní, odstranění podpory es5 a další silně pročištěný kód zajišťují efektivní chod
  • kombinace zabezpečení, rychlosti a intuitivního uživatelského prostředí

DEMO práce v ADMINISTRACI Joomla! 5

Sami si vyzkoušejte, jak by se vám pracovalo s Joomlou 5 v roli Manager na: perun.agionet.cz/joomla5demo/adm
u: spravce, h: Agio-demo*9x (prezentační web potom zobrazíte zde: perun.agionet.cz/joomla5demo).

Joomla 5 Blog Graphic


Zamyšlení našeho Joomla! specialisty ohledně přechodu na Joomla! 4 a jeho pracnost

Jedná se o změnu majoritní verze, a to velmi výraznou. V podstatě to není aktualizace, to není upgrade – to je jiný systém!

Tady se nedá jednou kliknout a jsme z J3 na J4. Ano, klucí od Joomla! Foundation to dali. Ale trvalo jim to 2 roky, a to jen a jen pro jejich komponenty (Joomla! základní, jako je Content apod.). A kvůli tomu si vymysleli verzi J3.10. Migrační verze. Tisíce a tisíce hodin… Sami autoři Joomly museli vytvořit sólo verzi, aby je přes ten most přenesla. A já vím proč. Protože nejde aktualizovat komponenty z J3 do J4, protože J4 je napsaná v úplně jiném „stylu“ (frameworku podobném Symfony). Totálně se změnila struktura.

A má to vliv i na námi historicky vytvořené komponenty. Vše, co jsme vyvinuli pro J2.5/J3.x, není kompatibilní s J4. Prostě nejde komponentu napsanou pro J2.5/J3.x provozovat na J4 – je nutné ji napsat znovu na základě jiné filozofie.

Doplnění: …někteří programátoři ještě nestihli dopsat své komponenty/rozšíření pro novou verzi Joomly. To znamená, že pokud na vašem webu používáte např. komponentu K2, tak buď ještě musíte počkat, až to programátoři předělají, nebo místo této komponenty zvolit jinou a všechny články do ní přesunout + předělat některé záležitosti jinak řešené atd. Je to mnoho práce.


Jaké jsou přednosti Joomla! 4?

Verze Joomla! 4 přinesla nové funkce a možnosti:

  • bezpečnost (maximalizace zabezpečení a zajištění co nejúčinnější ochrany dat)
  • přístupnost (integrovaná do prostředí tvorby obsahu a lepší pro všechny návštěvníky webu bez ohledu na jejich handicap, znalosti, dovednosti a technické vybavení)
  • rychlost (rychlejší načítání webových stránek)
  • pracovní postupy (urychlení tvorby obsahu)
  • e-maily (přizpůsobitelné e-mailové šablony)
  • vyhledávání (pokročilé a konfigurovatelné pro rychlé i efektivní nalezení obsahu webu uživateli)
  • design (vylepšené administrační rozhraní, instalátor a frontend)
  • SEO (zabudované do architektury webstránek zvyšuje šance na obsazení předních pozic ve výsledcích vyhledávačů)
  • Plánovač úloh (snadná automatizace opakovaných a budoucích úkolů pomocí nového plánovače)

Mám plánovat převedení na Joomla! 4?

Migrace jsou skvělou příležitostí k přehodnocení záměrů, vyčištění a dalšímu rozvoji vašeho webu. Ovšem může s sebou přinést i několik problémů s kompatibilitou některých komponent a jiných rozšíření. Joomla! však na toto předem upozorňuje a zkontroluje u každého rozšíření jeho připravenost.

Každopádně verze Joomla! 3.10 byla podporována do 17. 8. 2023, což vám dává příležitost k plánování migrace na Joomla! 4 a aktualizaci rozšíření (pokud je to nutné), aby se staly kompatibilními s Joomla! 4.

Jak mohu převést svůj web na Joomla! 4?

Prvním krokem bude upgrade vašich webových stránek na poslední hlavní verzi předchozí série Joomla! 3.10kontrola dostupnosti používaných rozšíření pro Joomla! 4. Toto snadno provedete přímo v administraci redakčního systému – Komponenty/Aktualizace. Zobrazí se vám aktuální a nabízená verze. V pravém horním rohu je i tlačítko Možnosti, kde v případě potřeby můžete zvolit jiný Kanál aktualizace, ale toto většinou nevyužijete.

Předem se též doporučuje aktualizace všech rozšíření na nejvyšší verzi, a to v horním menu Rozšíření/Spravovat/Aktualizovat, a následně kliknout na tlačítko Vyhledat aktualizace. Tady je to také trochu o laborování, protože zase mohou vzniknout problémy s verzí PHP, ale to záleží na vývojářích jednotlivých komponent/modulů/pluginů.

Rovněž si předem zkontrolujte, na jaké verzi PHP běží váš webhosting. Pro některé starší už Joomla! 4 nefunguje. O změnu verze PHP můžete požádat správce serveru.

Dalším krokem je mini-migrace z Joomla! 3.10 na 4.x.

Nicméně různé vlastní, autorem nebo správcem webstránek provedené úpravy v systému (rozšíření třetích stran) tento proces většinou komplikují, proto ho doporučujeme přenechat zkušeným Joomla! administrátorům a správcům, kteří pro vás mohou provést i případné modifikace šablony a rozšíření (komponent, modulů či pluginů). Znalci mohou pokračovat v postupu zde: docs.joomla.org/Joomla_3.x_to_4.x_Step_by_Step_Migration (přiznáme se, že zatím nemáme čas na překlad :-)

 

Zadáte-li nám převod webu na Joomla! 4 – postupujeme následovně

S migrací z J3 na J4 to není úplně triviální a hodně záleží na tom, jaká vaše aktuální webové stránky používají rozšíření a zda pro ně existují i ve verzi J4 následovníci.

  1. webstránky si pomocí komponenty Akeeba Backup přeneseme k nám na test server (k tomu nejdříve od vás musíme buď získat „super user“ přístupy do Joomly, kde si nainstalujeme Akeebu, nebo nám ZIP soubor vytvoříte a zašlete sami)
  2. upgradujeme na nejvyšší verzi v trojkové řadě = 3.10.12 + se snažíme aktualizovat i komponenty, moduly a pluginy
  3. spustíme analytickou diagnózu pro migraci na J4
  4. podle výsledku diagnózy potom hledáme případné problémové komponenty, moduly nebo pluginy – čím je nahradit
  5. společně s vámi následně rozhodneme o migraci a nastíníme, kolik hodin to může zabrat, co má tendenci být problematické, popřípadě hledáme jinou cestu, jak web do budoucna realizovat
  6. spustíme aktualizaci a poté testujeme i opravujeme šablonu, komponenty, moduly či pluginy
  7. na závěr projdeme naši finalizační proceduru, abychom se ujistili, že je vše profesionálně odladěné a funkční + napojené na statistiky atd.

Minimální počet hodin na přechod je 5–7, ale většinou to bývá více (to se poprvé vyhodnocuje v bodě 5 a potom na konci máme celkový součet). Pokud my skončíme v bodě 4 a dále společně nenajdeme cestu přes bod 5, tak naše práce zabrala cca 2 h. Pro rok 2024 je naše sazba: 1 250 Kč/h.

Potřebujete s přechodem/migrací/upgradem/aktualizací redakčního systému Joomla! a jejích komponent, modulůpluginů pomoct? Kontaktujte nás.

Články ze stejné kategorie (Blog): « SEO kurz Nové povinnosti ohled... »
Možná již nyní máte dostatek informací a mohla by se vám hodit „rychlá tlačítka“:
Pokud jste zvídavější, pokračujte dále ... kompletní menu nebo na Úvodní stranu
Zůstaňte v obraze - přihlašte se k odběru našeho newsletteru
Staňte se odběratelem užitečných informací z našeho oboru. Tipy a triky, jak využít potenciál webů, návody, SEO, bezpečnost ... Pokud si myslíte, že tyto informace oceníte, vyplňte formulář a odešlete.

captcha