Specialista na WEB
od 1999

Jak streamovat a vysílat online

Streamovaná videaaplikace pro videokonference jsou stále oblíbenější a žádanější. Videokonference využíváme pro naše online schůzky prakticky denně. Při své práci jsme už vyzkoušeli celou řadu aplikací. Zájem o online vzdělávání, videohovorystreamování videa stále stoupá. Pravděpodobně už s nimi má zkušenost téměř každý. Připravili jsme pro vás užitečné rady, tipypřehled potřebného vybavení pro webináře, učitele, online lekce a další. Praktické rady určitě využijete k bezproblémovému online vysílání.

Jaké vybavení si pořídit pro profesionální a kvalitní stream?

Začátečníkům bude stačit pro živá vysílání i obyčejné vybavení. Vystačíte si pravděpodobně i s notebookem, případně mobilním telefonem, ale nečekejte od takového streamu zázraky.

Vybavení pro kvalitní video záznam a zvuk

Kamera pro streamování videa

Postačí analogová kamera střední cenové kategorie. Při výběru kamery se zaměřte hlavně na její kvalitu. Ujistěte se, že bude možné propojit veškerá zařízení, která chcete používat.

Mikrofon

Mikrofon, který je zabudovaný v kameře, notebooku nebo mobilním telefonu, je pro většinu aplikací nevyhovující. Snímání zvuku z těchto zařízení bývá velmi nekvalitní. Mnohem lepší přenos zvuku zajistí zvukový signál z kvalitního mikrofonu přes mixážní pult a případně i zesilovač připojený přímo ke zvukové kartě. Postačí také externí mikrofon připojený ke kameře (pokud to kamera umožňuje).

Externí zvuková karta

Zvuková karta převádí analogový signál do digitální podoby. Může to fungovat i opačně. Díky tomu je možné poslouchat zvuk z počítače přes sluchátka či připojené reproduktory. Zvuková karta zabudovaná v počítači neumožňuje kvalitní převod analogového signálu do digitálu. Kdybychom tedy chtěli zvukovou nahrávku poslat přímo do počítače bez audio rozhraní, výsledek by byl velmi nekvalitní.

Grabovací karta

Grabovací karta není úplně nezbytná, ale umožňuje převod starých formátů videozáznamů do digitální podoby, což se někdy může hodit. Například analogový videosignál převedete snadno pomocí grabovací karty na digitál.

Pevné internetové připojení je pro online vysílání lepší než Wi-Fi

Pro online vysílání by měly být obě strany připojeny pomocí pevného připojení. Na rozdíl od Wi-Fi má připojení prostřednictvím ethernetového kabelu podstatně vyšší kvalitu a eliminuje výpadky. Pokud však máte velice kvalitní nesdílené Wi-Fi připojení, tak předchozí tvrzení neplatí ;-)

Nepodceňujte přípravu, připravte se na živé vysílání předem

Zjistěte nejprve, co publikum bude zajímat

Předem si promyslete, co chcete sdělit a co bude obsahem vysílání. Vytvořte si osnovu s nejdůležitějšími tématy, kterým se chcete věnovat. Kdykoli se pak během vysílání můžete na osnovu podívat, abyste věděli, co bude následovat, a neodbíhali jste zbytečně od tématu. Udělejte si průzkum a zjistěte co lidi, pro které chcete vysílat, opravdu zajímá a co potřebují.

Pozadí, vzhled studia i osvětlení přizpůsobte vysílání

Před začátkem vysílání věnujte pozornost také vzhledu studia nebo místnosti, ze které chcete vysílat. Podívejte se pečlivě, co všechno bude vidět v pozadí. Nevhodné předměty odstraňte a upravte také úhel záběru tak, aby vše vypadalo přirozeně a esteticky.

Sedněte si před kameru a vyzkoušejte si, jak budete ve vysílání vypadat. Zaměřte se na správné osvětlení. Váš obličej by měl být přiměřeně nasvícen. Ideální je, když světlo na obličej dopadá mírně z boku. Ujistěte se, že světlo nevytváří v obličeji nevzhledné stíny. Naopak přesvícení také není hezké. Zkuste si také, v jaké vzdálenosti od kamery budete v záběru vypadat nejlépe.

Ujistěte se, že všechno správně funguje

Než začnete živé vysílání, vyzkoušejte si včas, jestli všechno správně funguje. Zjistěte, zda je vidět celá obrazovka, jestli jste dobře slyšet a přenos probíhá plynule.

Je pravděpodobné, že i když zvolíte nejméně problémovou aplikaci, stejně se budete ze začátku potýkat s různými zádrhely. Počítejte s tím, že se to může stát, a nenechte se rozhodit případnými problémy.

Zajistěte si, aby vás při vysílání nikdo nerušil a aby se z okolních místností neozývaly rušivé zvuky.

Nebojte se začít vysílat

To, že se na živé vysílání budete připravovat několik měsíců předem, vám nezaručí, že všechno proběhne naprosto hladce. Nepřemýšlejte příliš dlouho, kterou aplikaci zvolíte a jestli technika, kterou máte, neselže. Stává se to i profesionálům, že se jejich přenos několikrát zasekne. To je běžná praxe. Prostě se pak pokračuje dál, pokud to jde. Lidé, kteří sledují webináře a youtubery pravidelně, jsou na to zvyklí. Takže směle do toho!

Více informací o online vysílání (aplikacích a technice) v článku: Online vysílací studio pro webináře, učitele, školitele

Možná již nyní máte dostatek informací a mohla by se vám hodit „rychlá tlačítka“:
Pokud jste zvídavější, pokračujte dále ... kompletní menu nebo na Úvodní stranu
Zůstaňte v obraze - přihlašte se k odběru našeho newsletteru
Staňte se odběratelem užitečných informací z našeho oboru. Tipy a triky, jak využít potenciál webů, návody, SEO, bezpečnost ... Pokud si myslíte, že tyto informace oceníte, vyplňte formulář a odešlete.

captcha