Specialista na WEB
od 1999

Zemřel Larry Tesler, vynálezce Ctrl+C a Ctrl+V

Larry Tesler vymyslel nástroje Kopírovat (copy), Vložit (paste)a Vyjmout (cut). Vyvinul textový editor Gypsy a funkce copy, paste a cut , které známe jako zkratky pro kopírování (Ctrl+C) a vkládání (Ctr+V). Zasloužil se i o to, abychom dnes mohli text vybrat, zkopírovat a přesunout myší.

Kolikrát za den použijete zkratky Ctrl+C a Ctrl+V?

Ve věku 74 let zemřel 16. 2. 2020 Larry Tesler, kterého pravděpodobně většina uživatelů počítačů nezná jménem. Bez jeho vynálezu si ale běžnou činnost na počítači už asi ani nedovedeme představit. Larry Tesler totiž vymyslel nástroje Kopírovat (copy), Vložit (paste)a Vyjmout (cut).

Larry Tesler

Larry Tesler. Zdroj obrázku: Wikipedie

Kdo byl Larry Tesler?

Larry Tesler se narodil 24. dubna 1945 ve čtvrti Bronx v New Yorku. Studoval na Stafordské univerzitě v Kalifornii počítačovou vědu. Už během studia na vysoké škole se věnoval počítačům a programování na zakázku. V šedesátých letech bylo na světě počítačů jen několik. V sedmdesátých letech se zabýval výzkumem umělé inteligence, ale když mu došlo, že je to velmi předčasné, nechal toho.

Když nastoupil do Xeroxu, vrtalo mu hlavou, že by mělo být ovládání počítačů nemodální. Modální ovládání velice laicky řečeno znamená, že u starých počítačů se musel nejdříve nastavit konkrétní mód, abyste mohli požadovaný úkon provést. Klasický příklad modálního fungování je CapsLock. Stisknete klávesu a pak píšete velkými písmeny. Dříve na podobném principu fungovalo téměř všechno. Pro otevření souboru jste museli nejdříve přepnout do režimu čtení/zápis. Larry ale chtěl, aby byly uživateli všechny funkce k dispozici neustále.

Xerox computer

Tenkrát sloužili počítače jen hrstce vytrénovaných specialistů. Tesler ovšem zastával názor, že počítače by měli být použitelné pro kohokoliv. Také vynálezce počítačové myši, Douglas Engelbart, viděl v počítačích budoucnost a využití pro lepší komunikaci na dálku. I když byl Tesler nejprve odpůrcem myši, nakonec ji přijmul a zasloužil se i o to, abychom dnes mohli text vybrat, zkopírovatpřesunout myší.

Larry Tesler také vymyslel jeden z prvních značkovacích jazyků Pub, předchůdce dnešního HTML. Ve výzkumném středisku firmy Xerox PARC (Palo Alto Research Center) vyvinul textový editor Gypsy a funkce copy, pastecut , které známe jako zkratky pro kopírování (Ctrl+C)vkládání (Ctr+V). Většina z nás je používá denně. V roce 1980 se nechal Stevem Jobsem přetáhnout do Applu. Svěřil mu vývoj osobního počítače Apple Lisa s revolučním grafickým uživatelským rozhraním. Na trhu se ale v roce 1983 kvůli vysoké ceně, špatnému výkonu a celkové nespolehlivosti, neujal.

Aplle pak představil Macintosh inspirovaný Lisou

Aplle v roce 1984 představil počítač Macintosh, známý také jako Mac. Byl inspirován právě Lisou, která poprvé představila grafické uživatelské rozhraní. Projekt Macintosh byl veden Jefem Raskinem, který ho pojmenoval podle odrůdy jablka McIntosh. Cílem bylo vyvinout snadno ovladatelnýlevný stolní počítač. RAM měl v řádech kilobytů a operační systém Mac OS. První Macintoshe používali procesory Motorola 680x0. Ty byly později nahrazeny platformou PowerPC a v současnosti procesory Intel Core). Mac totiž žije do dnes. Existuje několik řad stolních MacůMacBooků (laptopů).

Larry Tesler po odchodu z Apllu vyvíjel vzdělávací software pro společnost Stagecast Software. Podílel se na vývoji také ve firmách Yahoo, Amazon a 23andMe. V roce 2009 se stal nezávislým konzultantem UX designu.

Až budete zase kopírovat a vkládat, vzpomeňte si občas na Larryho. Patří mu za to obrovské „Díky!“ 

Můžete si přečíst také:

Možná již nyní máte dostatek informací a mohla by se vám hodit „rychlá tlačítka“:
Pokud jste zvídavější, pokračujte dále ... kompletní menu nebo na Úvodní stranu
Zůstaňte v obraze - přihlašte se k odběru našeho newsletteru
Staňte se odběratelem užitečných informací z našeho oboru. Tipy a triky, jak využít potenciál webů, návody, SEO, bezpečnost ... Pokud si myslíte, že tyto informace oceníte, vyplňte formulář a odešlete.

captcha